Over

De geschiedenis van de familie VANSUYPEENE start in de Noordfranse dorpjes Noordpeene en Zuytpeene aan de boorden van de rivier de PEENE.

 

De Peenelanden zijn reeds gekend in de 11de eeuw, waarbij de toenmalige graaf van Vlaanderen, Boudewijn van Rijsel, deze kleine rivier vermeld in 1067 wanneer hij een gift doet aan de abdij van St.Winoksbergen ( Bergues ). In de 11de eeuw waren de peenelanden eigendom van Gillebert de Saint-Omer.

 

In de 13de eeuw huwde Ermengarde de Viefville met Jan Van Yper. Jan overleed te Cassel in 1275 en werd begraven in de St.Pieterskerk aldaar, naast Robrecht de Fries. Later kreeg hij een grafzerk in de kerk van Noordpeene, toen zijn zoon Guillaume de Saint-Omer heer van Peene werd. Guillaume overleed in 1296.

 

Later ging het huis de Saint-Omer over naar de huis de HALEWYN. Antoine de HALEWYN was de eerste die in 1566 de titel kreeg van markies van Peene (marquis de Piennes). Een belangrijke datum in de geschiedenis van PEENE is 11 april 1677.

 

Toen werd de belangrijke slag aan de Peene gevoerd. Door het verdrag van Nijmegen (1678) verloor Vlaanderen een belangrijk deel aan Frankrijk. Jaarlijks wordt deze slag nog herdacht met een Zwijgende Voettocht.